Depolamada Risk, Emniyet ve Güvenlik Kavramları

Depolamada Risk, Emniyet ve Güvenlik Kavramları
Taşımacılık ve lojistik yönetiminde kaza. hasar ve kayıplar üreticiden-tüketiciye, göndericiden ürünün alıcısına kadar oluşan tüm süreçlerde meydana gelebilir.depo raf, depo raf sistemi, depo raf sistemleri, raf, raf depo, raf sistem, raf sistemleri
“Uluslararası taşımacılık risk yönetimidir” sözü sektörde aynı zamanda depo uygulamaları içinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Çoğunlukla yükleme ve boşaltma sırasında örneğin, demiryolu operasyonlarında istasyonda bir vagondan diğer vagona, bir kamyondan diğer bir kamyona veya gemiye vb. aktarma yapılırken düşme, ezilme, kırılma, paketlerin patlaması gibi riskler ortaya çıkabilmektedir. Sadece taşımacılık tarafında değil lojistik operasyonlarda da risk söz konusudur.
Depolar, dağıtım merkezleri ve taşıma türleri (karayolu, demiryolu vb.) arasındaki geçişler yani aktarmalar/ transferler riskin yükseldiği bölgelerdir. Yöneticilerin risk olarak gördükleri süreçleri iyi değerlendirmesi ve yönetmesi gerekir. Sadece maliyetlerin kontrolü ve yönetimi açısından değil can güvenliği, çevre güvenliği ve yasal çerçeve açısından da bir zorunluluktur. İşletmelerin tümünde “İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği” ile ilgili mevzuatın yakından takip edilme ve harfiyen uyulma mecburiyeti vardır.
Ülkemizde konuyla ilgili çalışmalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü liderliğinde yürütülmektedir. Bu noktada depo sahiplerinin yapılan işleri daha profesyonel gerçekleştirmelerine katkıda bulunacak standartların başında iş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System-OHSAS 18001) gelmektedir.
Sistemin temel yapıtaşları;
- OHSAS 18001:İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Serisi-iş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Spesifikasyonu
- OHSAS 18002: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri-OHSAS 18001 Uygulama Rehberi’dir.
Türk Standartlar Enstitüsü TS 18001 ile ilgili çalışmalarında konuyla ilgili temel tanımlara şu şekilde yer vermektedir:
- Kaza: Ölüme, hastalığa, yaralanmaya, hasara veya diğer kayıplara sebebiyet veren istenmeyen olay.
- Zarar: İnsanların yaralanması, hastalanması, malın, çalışılan yerin zarar görmesi veya bunların birlikte gerçekleşmesine neden olabilecek potansiyel kaynak ve durum.
- İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG): Çalışanların, geçici işçilerin, müteahhid personelin, ziyaretçilerin ve çalışma alanındaki diğer insanların refahını etkileyen faktörler ve şartlar.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi: Kuruluşun faaliyetleri ile ilgili İSG riskleri yönetimin kolaylaştıran, tüm yönetim sisteminin bir parçasıdır. Bu kuruluş yapısını, faaliyet planlarını, sorumlulukları, deneyimleri, prosesleri, prosedürleri ve kuruluşun İSG politikasının geliştirilmesi, uygulanması, iyileştirilmesi, başarılması, gözden geçirilmesi ve sürdürülmesi için kaynaklan kapsar.
- Risk Değerlendirmesi: Tüm proseslerde, riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve riske tahammül edilip edilemeyeceğine karar vermek.